Headquarters Of The Human Rights Commission

The competition winning design response to the local Saudi culture and extensive architectural heritage with a modern, innovative design approach. The shape of the building is based on the Islamic religious symbol of a square inside a square, represented in the main courtyard and light wells that penetrate in the overall building mass.

The building’s orientation and geometry is directed towards both Mecca and the given site conditions. The two main design goals are openness and transparency, reflecting the aims of the Human Rights Commission, and are reflected in the overall design by the raised volume, extensive use of glazing and  garden areas.

Suspended above the landscape on V columns, the building provides natural ventilation and gives access to pleasant green open spaces.


The unique facade is designed to connect to local customs by interpreting the palm leaf and is composed of two layers: the primary transparent glass façade and the brise soleil of perforated metal sheeting thus providing shelter from the sun.


Riyadh, Kingdom of Saudi Arabia


VIP, administration, public, conference, auditorium & mosque

Plot size

45000 m2

Gross floor area

~ 49000 m2

Project year

© 2015 Westernland International GMBH. All rights reserved. Contact | Legal